Ubica vjerovatno s Balkana
10

Masakr u Alpama ima potpis srpske mafije

Klix.ba
Mjesto zločina (Foto: Arhiv/AFP)
Mjesto zločina (Foto: Arhiv/AFP)
Mjesec dana nakon brutalnog četverostrukog ubistva britanske porodice u francuskim Alpama policija i dalje traga za počiniteljem. Svi dokazi koje su do sada prikupili upućuju na to da je ubica, najvjerovatnije, plaćenik s Balkana koji je prošao vojnu obuku u bivšim jugoslavenskim oružanim snagama.

Izvori dobro upućeni u istragu kazali su za srbijanski Blic da policija, prema do sada prikupljenim dokazima, može samo naslutiti kojoj državi je bila u interesu surova likvidacija Saada al Hilija, njegove supruge i punice. Podsjetimo, tada je ubijen i jedan slučajni prolaznik, a kćerke Saada al Hilija su uspjele preživjeti iako je jedna od njih bila teško ranjena.

Prema policijskim podacima, ubica je koristio jugoslavensku verziju automatskog pištolja - škorpion, zbog čega se sve češće tvrdi da je ubica unajmljeni plaćenik iz srpskih mafijaških krugova.

Sagovornik Blica iz pariskog Centra za prevenciju kriminala je kazao da posljednjih godina mnoge obavještajne službe koriste usluge srpskih ubica.

Mnogi od njih su bivši vojnici sa ratnim iskustvom, dobrim vezama i nemilosrdnim karakterom. Potjernice za ratne zločine i bijeg zbog poslijeratne kriminalne prošlosti čini ih idealnim kadrom za realizaciju najprljavijih zadataka", rekao je analitičar.

I kolumnist Crispin Black za britanski magazin The Week tvrdi da je oružje kojim je porodica ubijena poluautomatski pištolj škorpion - potpis srpske mafije.

"To je oružje potpis raznog i agresivnog kriminalnog balkanskog bratstva koje se ponekad naziva srpskom mafijom, ali koje zapravo uključuje pripadnike svih nacija bivše Jugoslavije", piše Black, objavio je Blic.

Francuska policija je objavila kako je pronašla 25 čahura na mestu ubistva, sve iz istog oružja, zbog čega se zaključuje da je ubica barem jednom morao brzo ali pribrano napuniti oružje.

"Osim toga, zbog vrlo kratke cijevi i jakog trzaja njime precizno mogu upravljati samo iskusni, što često znači osobe s vojnom obukom. Ovakva ubistva se svode na morbidno ulično pozorište. Počiniocima cilj nije samo ubistvo, već i slanje poruke drugima", istakao je Black.