Iran
0

Mašai podnio ostavku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prvi zamjenik predsjednika Islamske Republike Iran Esfandijar Rahim Mašai podnio je ostavku - javili su iranski mediji pozivajući se na savjetnika iranskog predsjednika Modžtabua Samare Hašemija.

Ostavka je uslijedila odmah nakon što je duhovni vođa Islamske Republike Iran ajatolah Ali Hamenei ukazao predsjedniku Mahmudu Ahmadinejadu na nepoželjnost postavljanja Esfandijara Rahima Mašaija na jednu od ključnih državnih dužnosti i zatražio njegovu ostavku.

Mašai je bio imenovan za prvog zamjenika predsjednika IR Iran 17. jula.

Prošle godine široki javni odjek i nezadovoljstvo iranskih konzervativaca izazvala je Mašaijeva izjava o tome da su američki narod i narod Izraela prijatelji Irana, prenose mediji.

Predsjednik IR Iran Mahmud Ahmadinejad prihvatio je ostavku svog prvog zamjenika Esfandijara Rahima Mašaija, čija kandidatura je izazvala nezadovoljstvo konzervativnih krugova, saopćila je danas pres-služba iranskog predsjednika.

U pismu upućenom Mašaiju Ahmadinejad je izrazio žaljenje u vezi s njegovom ostavkom te uvjerenost da će taj političar biti koristan iranskom narodu i Islamskoj Republici na bilo kom drugom položaju.