Svijet
0

Martin Schulz novi predsjednik Evropskog parlamenta

FENA
Martin Schulz (Foto: AFP)
Martin Schulz (Foto: AFP)
Njemački socijalista poznat po oštroj retorici izabran je u utorak za predsjednika Evropskog parlamenta, obećavajući da će ojačati ulogu 27-članog zakodavnog tijela Evropske unije.

Martin Schulz naslijedio je Poljaka Jerzyja Buzeka, koji nije tražio reizbor. On je lako pobjedio dvoje britanskih poslanika u prvom krugu glasanja, osvajajući 387 glasova naprema 142 glasa za Nirj Devu i 141 glasa za Dianu Wallis, prenosi AP.

Schuilz je postao međunarodno poznat 2003. godine kada ga je talijanski premijer Silvio Berlusconi nazvao idealnim izborom za lik stražara nacističkog koncentracionog logora u filmu. Berlusconi je kanije bio prisiljen da mu uputi izvinjenje.

Dugogodišnji socijalistički čelnik u parlamentu, Schulz (56) planira da iskoristi svoju novu poziciju kako bi zatražio veće evropske integracije i više poltičkih ovlasti za pomoć u suočavanju s finansijskom krizom.

On preuzima rukovođenje u vrijeme kada parlament traži veću ulogu u procesu odlučivanja u EU nakon što je godinama marginaliziran od Evropske komisije, izvršnog tijela EU, i na redovnim sastancima čelnika država članica EU, koji često donose odluke ne pitajući parlament za mišljenje.

Schulz je više od deset godina obavljao dužnost gradonačelnika Wuerselena u zapadnoj Njemačkoj i član je Evropskog parlamenta od 1994. godine.