Svijet
0

Martić u Haagu: Meni ovdje sudi inkvizicija

FENA
Bivši predsjednik tzv. RSK Milan Martić, nepravomoćno osuđen u Haagu prije godinu dana na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, u kratkom je obraćanju u četvrtak na žalbenoj raspravi pred Haškim sudom poručio da je bio žrtva "tendencioznog suđenja koje nisu vodili suci nego inkvizicija", javila je Hina.

"Očekivao sam pravedno suđenje, ali izgleda da sam se grdno prevario", rekao je Martić u 10-minutnom obraćanju u kojem je zaključio da je sudsko vijeće koje je izreklo prvostupanjsku presudu inspiraciju izvuklo iz Danteove "Božanske komedije" i riječi "ostavite svaku nadu vi koji ulazite".

"Dante je to proročanski napisao kao uputu mom sudskom vijeću", zaključio je Martić.

Raspravno vijeće Haškog suda nepravomoćno je osudilo prije godinu dana Martića zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 1991. do augusta 1995, uključivši progon, ubojstva, razaranje, pljačku, zatočenje, mučenje i druga nečovječna djela.

Martić je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te je sudjelovao u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva s dijelova hrvatskog teritorija. Također, osuđen je za granatiranje Zagreba u maju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.

Martić je u obraćanju poručio da je vjerovao da će sud utvrditi pravu istinu da "Srbi nisu agresori nego su se samo branili". Umjesto toga, kazao je Martić, "preko mene sudilo se mome protjeranom narodu".

Njegov nadahnuti govor predsjedavajući sudac Fausto Pocar prekinuo je bez imalo suosjećanja obavijestivši ga da mu je isteklo deset minuta koje je imao na raspolaganju.

"Ovdje sam sedam godina... ne znam šta da kažem", rekao je Martić i onda se dosjetio osvrnuti još na drugo suđenje u Haagu u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" u kojem je bilo "strašno čuti poslije svega da se i tužiteljstvo i odbrana slažu da je Oluja bila legitimna akcija".

"To je bila klasična agresija", kazao je Martić, ustvrdivši da su sve hrvatske akcije imale obilježje genocida.

"Ali to ni Sud ni tužitelje nije zanimalo i u srcu Evrope stvorena je fašistička država na temeljima NDH", rekao je Martić, koji je u tom kontekstu našao prostora spomenuti i Marka Perkovića Thompsona.

"E pa Evropo, neka vam je sretno", zaključio je svoje obraćanje Martić.

Nakon ovosedmične žalbene rasprave žalbeno vijeće povući će se na vijećanje kako bi donijelo pravomoćnu presudu.