Svijet
0

Marš mladih Židova između Auschwitza i Birkenaua

FENA
Nekoliko hiljada ljudi došlo je iz cijelog svijeta, većinom Židovi i mladi ljudi, da učestvuju u maršu oko logora smrti Auschwitz-Birkenau nu jugu Poljske, u znak sjećanja na šest miliona Židova koje su nacisti ubili.

"Marš preživjelih je učesnike vodio tri kilometra dugim putem između starih zgrada od crvene cigle prvog logora u Auschwitzu do logora u Birkenau gdje je milion Židova ugušeno u gasnim komorama.

U maršu ove godine učestvuje oko 5.000 mladih Izraelaca, izjavio je agenciji AFP jedan zvaničnik izraelskog ministarstva obrazovanja.

Među učesnicima marša je ove godine 82-godišnji Shimon Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1994. i bivši izraelski premijer.

Logor Auschwitz 1, u okolini poljskog grada Oswiecima, osnovali su nacisti 1940. godine u jednoj kasarni poljske vojske. Na ulazu je stajao natpis "Arbeit macht frei" (Rad olsobađa), a u njemu su zatvarani politički zatvorenici.

Logor Birkenau je zamišljen kao tvornica smrti, sa svojim gasnim komorama, krematorijima i direktnom željezničkom prugom, a izgradili su ga 1941. godine sovjetski ratni zarobljenici.

U ovom loigoru je izgubilo život 1,1 miliona ljudi. Logor Auschwitz-Birkeanu je centralno mjesto genocida što su ga počinili nacisti za vrijeme Drugoga svjetskog rata.