Parlamentarni izbori
0

Maroko: Pobijedila umjerena islamistička partija PJD

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Umjerena islamistička Partija pravde i razvoja (PJD) proglasila je pobjedu na parlamentarnim izborima u Maroku, što bi trebalo da rezultira jačom vladom nakon nakon usvajanja novog ustava, koji je predložio kralj Mohamed, a kojim su data veća ovlašćenja parlamentu i premijeru.

PJD, koja ima najviše glasača među siromašnom populacijom, biće druga umjerena islamistička partija na čelu zemlje od početka niza pobuna Arapskog proljeća.

Ova partija, koja se nada finansijskoj pomoći islamskih zemalja ali koja želi da izbjegne uvođenje strogih moralnih zakona u društvu, moraće da ujedini snage sa drugim strankama kako bi formirala vladu.

"Na osnovu izvještaja naših predstavnika na glasačkim mjestima širom zemlje mi smo pobijedili na izborima. Osvojili smo vlast u gradovima Rabat, Kazablanka, Tanger, Kenitra, Sale, Beni Melal i Sidi Ifni", rekao je Lahcen Daodi, iz PJD.

On je dodao da je ova stranka osvojila najveći broj mjesta u parlamentu.

Glavni rival pobjedničkoj partiji bila je "Koalicija za demokratiju", labavi monarhistički blok koga čini osam partija, među kojima i "Patrija autentičnosti i modernizma", koju je godinu dana nakon prethodnih izbora osnovao jedan od kraljevih najbližih ljudi Fuad Ali al-Hima.

Partija Pravde i razvoje moraće da potraži saveznika za formiranje koalicione vlade, s obzirom da sadašnji sistem glasanja ne dozvoljava nijednoj partiji da ostvari apsolutnu većinu u parlamentu.
Oko 13,6 miliona Marokanaca, od ukupne populacije od 33 miliona, imalo je pravo da glasa na devetim izborima od sticanja nezavisnosti od Francuske 1956. godine.

Odziv birača bio je 45 posto, rekao je ministar unutrašnjih poslova Taib Čerkaui, što je veliki porast od 2007. godine kada je glasalo samo 37 posto od 15,5 miliona registrovanih birača. 

Kralj Mohamed Šesti predložio je niz reformi ove godine, dajući veća ovlaštenja parlamentu i premijeru, a u pokušaju da izbjegne sudbinu Tunisa, Libije, Egipta, Jemena i Sirije.

On je prebacio više ovlaštenja na vladu, iako i dalje ima glavnu riječ kada se radi o ekonomiji, sigurnosti i religiji.