Hiljade demonstranata na ulicama
0

Marokanci traže i ograničenje kraljevskih ovlaštenja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se danas u marokanskoj prijestolnici Rabatu, zahtijevajući da se kralj Mohammed odrekne nekih svojih ovlaštenja i da zaustavi korupciju u vladi.

Organizator tvrdi da je u protestu učestvovalo više od 5.000 ljudi, dok je prema procjeni jednog policijskog zvaničnika bilo manje od 3.000 učesnika.

Demonstranti su uzvikivali "Narod odbija ustav napravljen za robove" i "Dole autokratija", a neki od njih su nosili zastave Tunisa i Egipta, u znak odobravanja protesta u tim zemljama koji su rezultirali svrgavanjem njihovih predsjednika.

Neki od učesnika su pozivali premijera Abbas El Fassija da podnese ostavku, ali nije bilo direktnih poruka protiv kralja.

Analitičari smatraju da je Maroko, sa široko poštovanom reformističkom monarhijom i velikim ekonomskim rastom, jedna od arapskih zemalja za koju je najmanje vjerovatno da će podleći talasu protesta koji je zahvatio taj region.

Protest je inicirala grupa "Pokret za promjene 20. februar", koja je privukla 19.000 sljedbenika na društvenoj mreži "Facebook", prenosi Reuters.

Demonstrantima su se pridružili pripadnici omladinske sekcije zabranjene islamističke grupe Pravda i milosrđe, članovi opozicionih partija i berberski pobunjenici, a podršku su im dali i medijski sindikati i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Demonstracije su planirane i u drugim gradovima, među kojima je turistički grad Marrakech, a nekoliko stotina ljudi se, prema izjavi jednog vladinog zvaničnika, okupilo i u Casablanci.

Maroko je ustavna monarhija, a kralj ima ovalaštenja da raspusti parlament, uvede vanredno stanje i ima glavnu riječ u imenovanju vlade, uključujući i premijera.

Od kada je kralj Mohammed naslijedio prijestolje 1999. godine, vlada je radila na unapređenju ljudskih prava, iskorjenjivanju siromaštva i nepismenosti, naslijeđu koje je ostavio njegov otac kralj Hassan II, tokom 38 godina vladavine, navodi Reuters.