Svijet
0

Marokanac optužen za planiranje napada na zgradu Kongresa

SRNA
Sud u američkoj državi Wyoming optužio je danas Marokanca Amina al Kalifija (29) da je planirao samoubilački napad na zgradu Kongresa.

Kalifi je ilegalni imigrant i uhapšen je tokom prošle sedmice i optužen je za upotrebu naoružanja za masovno uništenje protiv imovine američke vlade s namjerom da aktivira bombu i puca u ljude.

Uhapšen je nekoliko blokova od američkog Capitol Hilla nakon duge tajne operacije tokom koje su snage sigurnosti pažljivo pratile osumnjičenoga. 

Prema riječima jednog od zvaničnika, osumnjičeni je mislio da kontaktira članove Al Qaide, ali su u pitanju bili prerušeni agenti. Isti zvaničnik dodao je da je prilikom hapšenja osumnjičeni na sebi imao pojas za koji je mislio da je pun eksploziva, mada je u suštini u potpunosti bio bezopasan. 

Kalifi je privukao pažnju vlasti u januaru 2011. godine kada je jedan od povjerljivih izvora rekao da se on sastao sa ostalima u američkoj državi Virginiji i saglasio se sa grupom da je potrebno da se pripreme za rat.

U sudskim dokumentima navodi se da je jedan od pripadnika snaga bezbjednosti ušao u grupu, pretvarajući se da je pripadnik ekstremističke organizacije i sastao se sa Kalifijem u decembru 2011. godine kada su razgovarali o raznim planovima za napad na američke vojne kancelarije, generala vojske, jevrejsku sinagogu i Washington.