Svijet
0

Marković: Mir i stabilnost najvažniji za Evropu

Sarajevo-x.com
U okviru današnje rasprave o temi "Razvoj događaja u pogledu budućeg statusa Kosova" na zasjedanju Parlamentane skupštine Vijeća Evrope učesnicima skupa obratila se Milica Marković, član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pri PS Vijeća Evrope

Gospodine predsjedavajući, drage kolege,

Dozvolite mi da izrazim svoj stav povodom Prijedloga rezolucije kojim će se definirati budući status Kosova. Smatram da je budući status Kosova teško pitanje i to ne samo za Srbiju nego i za Ujedinjene nacije kao i za cijelu međunarodnu zajednicu. Zbog toga, kada se radi o ovom pitanju, sve strane trebaju biti jednako tretirane. Jasno je da je Srbija suverena država, država članica Ujedinjenih nacija, organizacije koja je usvojila rezoluciju u kojoj se navodi da se međunarodno priznate granice zemalja članica Ujedinjenih nacija ne mogu mijenjati. S tim u vezi, kako je moguće danas mijenjati granice jedne suverene države?

Shvatam da je Kosovo politički prioritet za Evropu. Ali, isto tako mislim da mir i stabilnost u regionu trebaju trajno ostati najveći prioritet za Evropu. Zbog toga smatram da Kosovo ne treba biti faktor političke nestabilnosti Balkana i Evrope, takođe smatram da Srbiji ne smije biti oduzet njen teritorijalni integritet. Plan Marttia Ahtisaaria traži nezavisnost Kosova. Danas se insistira na ovom planu. To nije rješenje koje je prihvatljivo za obje strane.

Dati nezavisnost regiji koja je nekada bila pokrajina, to znači napraviti presedan u Evropi. Da li je pravedno danas dati pravo na nezavisnost jednom narodu u Srbiji, a sutra sa sumnjom oduzeti to isto pravo drugim narodima u Evropi, na primjer u Španiji, u Bosni i Hercegovini ili u još nekim evropskim državama. Zbog toga nezavisnost ne bi trebala biti « modus specialis » samo za Albance na Kosovu.

Problem Kosova ne može biti izdvojen iz opšteg ambijenta u kojem se nalazi Evropa. On mora biti definitivno riješen u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti kao i u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija. Parlamentarna skupština Vijeća Evrope bi se trebala čuvati situacije u kojoj će zauzimati stav o pitanjima koja su u isključivoj nadležnosti Ujedinjenih nacija. Takođe, ona ne bi trebala nametati rješenje. Srbiji i Kosovu danas je potrebna pomoć koja znači promociju načina za dijalog i kompromis.

Na kraju, podsjećam vas da treba poštovati međunarodne povelje, ne favorizirati rješenja koja su trajno loša i dati šansu pregovorima. U 21. vijeku, svi pregovori i dogovori su bolji od nasilja ili nametanja rješenja.", rekla je na kraju Milica Marković, član Stalne delegacije PSBIH pri PSVE. (kraj)