Talijanski naučnici bacaju sumnju
0

Marko Polo je bio prevarant, nikad nije išao u Kinu?

Sarajevo-x.com
Marko Polo
Marko Polo
Marko Polo, jedan od najvećih istraživača u historiji, mogao bi zapravo biti samo obični prevarant, smatra talijanski tim arheologa koji vrši istraživanja u Japanu.

Trgovac, o čijem porijeklu se i danas vodi rasprava jer jedni tvrde da je talijanski, a drugi mletački, vjerovatno nije nikada putovao istočno od Crnog mora već je priče o tajanstvenim zemljama orijenta prikupljao od kolega trgovaca koji su donosili priče iz Kine, Japana i iz Mnogolskog carstva u 13. stoljeću, smatraju arheolozi i bacaju zrno sumnje na istinitost knjige "Putovanja Marka Pola".

Profesor Daniele Petrella sa Univerziteta Napulj kazao je za magazin Focus Storia da postoji mnogo nedosljednosti i netačnih informacija u Polovom opisivanju Kublaj-kanove invazije na Japan u periodu od 1274. do 1281. godine.

"On miješa pojedinosti iz prve i druge ekspedicije. U opisu prve invazije navodi da je Kublaj-kanovu flotu pogodio tajfun prije nego što je došla do obale Japana. To se zapravo dogodilo 1281. godine. Zar je moguće da svjedok pomiješa događaje koji su se desili u razmaku od sedam godina?", izjavio je Petrella.

Također je istakao da se ostaci flote pronađeni u Japanu ne poklapaju s Polovim opisom, jer na pronađenim brodovima je bilo samo tri jarbola, dok je Polo pisao da je bilo pet.

Profesor je istakao i to da je tokom opisivanja Kublaj-kanove flote Polo govorio i o materijalu koji se koristio kako brodovi ne bi propuštali vodu. Upotrebljavao je rijec "chunam", koja na kineskom i mongolskom ne znači ništa.

"To je ustvari perzijska riječ za plac. Čudno je i to da je u opisivanju lokalnih mjesta koristio perzijske termine za kineska i mongolska mjesta", izjavio je Petrella.

No, poznato je da je slavnu putopisnu knjigu zapisivao Pisa, zatvorenik koji je boravio u ćeliji s Markom Polom.

Iako je poznati trgovac diktirao moguće je da je Pisa odlučio sam uljepšati neke priče.