Svijet
0

Markaču Haški sud dozvolio svjedočenje na suđenju Ademiju i Norcu

FENA
Bivši zapovjednik specijalne policije Mladen Markač dobio je dozvolu za svjedočenje na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, iako kao haški optuženik ima zabranu javnih istupa, doznaje se danas od njegovog advokata Gorana Mikuličića.

"Sud je promijenio odluku i zaključio da Markač može napustiti stan i javno istupiti, ali samo u svrhu svjedočenja u tom postupku", izjavio je Mikuličić Hini.

Markač bi kao jedan od prvih svjedoka u ponedjeljak trebao biti saslušan na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje se Ademiju i Norcu sudi za zločine u akciji Medački džep 1993.

Prvog dana svjedočenja pred sudom bi se trebao pojaviti i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, a na ostalim su ročištima predviđena saslušanja još nekih osoba iz tadašnjeg hrvatskog vojnog vrha.

Zabrana javnih istupa Markaču je određena kada ga je Haški sud pustio iz pritvora u decembru 2004. i omogućio mu da suđenje za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, odnosno sudjelovanje u "zajedničkom zločinačkom pothvatu", čeka na slobodi.

Markač se Sudu dobrovoljno predao u martu 2004., a pritvor mu je ukinut uz obvezu da se jednom tjedno javi u policijsku postaju, ne napušta prebivalište, policiji preda putovnicu, ne kontaktira sa žrtvama ili potencijalnim svjedocima, ne pristupa arhivama ili ne uništava dokaze. Zabranjen mu je i svaki razgovor o njegovom predmetu, osim s odvjetnicima i članovima uže obitelji, te komunikacija s drugim haškim optuženicima.

Uz ista pravila na slobodu je privremeno pušten i Markačev suoptuženik Ivan Čermak, dok je Ante Gotovina, koji je godinama bio u bijegu, zadržan u pritvoru.

Nakon puštanja Markač i Čermak nakratko su ponovno pritvoreni uoči statusne konferencije o njihovom slučaju, a Sudu su jedanput, nakon medijskih natpisa, morali dokazivati da nisu prekršili uvjete puštanja na slobodu.