Svijet
127

Mark Zuckerberg donira 25 miliona dolara za borbu protiv ebole

Klix.ba
Osnivač društvene mreže Facebook, Mark Zuckerberg, danas je na svom oficijelnom Facebook profilu objavio kako on i njegova supruga Priscilla doniraju 25 miliona dolara pomoći za borbu protiv smrtonosne bolesti ebola čija je epidemija u porastu.

Epidemija ebole predstavlja veliki problem u zemljama zapadne Afrike, a odnedavno je počela dauzima i prve žrtve u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Ovim je virusom čija smrtnost iznosi 70 posto dosad inficirano 8.400 ljudi, a ukoliko se brzo ne reaguje, u sljedećih nekoliko mjeseci bi ebolom moglo biti inficirano milion ili čak više ljudi.

"Ebolu moramo staviti pod kontrolu jako brzo kako se ne bi dalje širila i postala globalni zdravstveni problem s kojim ćemo se boriti decenijama, poput HIV-a ili polija. Vjerujemo kako je naša donacija najbrži način da se spriječi ovaj scenario i potpomognu centri za prevenciju i kontrolu bolesti, kao i stručnjaci u svom herojskom radu koji otvaraju centre, obučavaju zdravstvene radnike i rade sa oboljelima. Nadamo se da ćemo pomoći u spašavanju života i staviti ovu epidemiju pod kontrolu", napisao je Zuckerberg na svom Facebook profilu, te postavio link na kojem se ljudi mogu informisati o tome kako pomoći akciji u borbi protiv ebole.