WHO
0

Margaret Chan pozdravila reformu zdravstva u SAD-u

FENA
Margaret Chan (Foto: AFP/File)
Margaret Chan (Foto: AFP/File)
Čelnica UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je pohvalila američku reformu zdravstvene zaštite koju je ove sedmice potpisao predsjednik Barack Obama kao povijesni proboj, ulazeći u oštru unutarnju američku političku debatu.
  • Narod ove zemlje i njegove vođe su hrabri. To (reforma zdravstvene zaštite) je rezultat bez presedana, izjavila je generalna direktorica WHO-a Margaret Chan.

Ona se obratila novinarima nakon predavanja u kojem je tvrdila da su neobuzdane tržišne snage limitirane kada se bave debalansima na polju globalne zdravstvene zaštite.

Reforma zdravstvenog sektora vrijedna 2,5 triliona dolara koju je usvojio Kongres nakon više mjeseci usijane političke debate omogućit će zdravstveno osiguranje za 32 miliona Amerikanaca koji trenutno nemaju nikakvo osiguranje.

Ona će također zabraniti osiguravajućim društvima da odbijaju pokriti troškove ljudima s lošim zdravstvenim stanjem koje je uvod u bolest, proširit će program vladinog zdravstvenog osiguranja Medicard na siromašne i uvesti nove poreze bogatim, prenosi Reuters.

Konzervativci i ostali kritičari tvrde da će to naglo povećati američki budžetski deficit i usporiti ekonomski oporavak te da predstavlja neželjeni upad savezne vlade u slobodu pojedinca da bira o zdravstvenoj zaštiti.

Chan je jasno poručila svoj stav da se vlade i globalne organizacije poput WHO-a trebaju zalagati za tržišna pravila koja bi donijela veću ravnopravnost kada je u pitanju zdravstvena zaštita.

  • Tržišne snage, same po sebi, neće riješiti društvene probleme. To je razlog zašto se trebamo baviti javnim zdravstvom, izjavila je Chan tokom predavanja u Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

  • Najteža je stvar uvjeriti svjetske lidere ili ministre da briga za zdravlje, u nekim slučajevima, može biti bitnija od ekonomskih interesa. Ekonomski rast nije, na kraju krajeva, lijek za sve, izjavila je Chan.

Ona je navela primjer farmaceutskih kompanija koje, kako je rekla, neće same provoditi skupa istraživanja za proizvodnju jeftinih lijekova u borbi protiv izliječivih bolesti koje najviše pogađaju sirotinju.