Svijet
21

Mape koje pokazuju širenje uticaja IDIL-a u 13 zemalja

Klix.ba
Teroristička organizacija IDIL je nakon preuzimanja odgovornosti za napade u Francuskoj, Tunisu i Kuvajtu pozvala svoje pripadnike na nove napade tokom mjeseca ramazana, navodi Washington Post.

U proteklim danima brojni svjetski mediji pišu o širenju uticaja IDIL-a koji privlači sve više militanata u svoje redove, i to iz različitih krajeva svijeta.

Independent navodi da su u tri različita dijela svijeta, militantni IDIL-a u tolikoj mjeri proširili svoj uticaj, da kontroliraju velike dijelove teritorije.

IDIL vlada dijelovima sjeverne Afrike, Bliskog istoka, kao i regijom Afganistana i Pakistana te uvijek nastoji regrutovati nove pripadnike iz Evrope, ponajviše iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

U Iraku i Siriji IDIL još uvijek kontroliše velike dijelove teritorije, dok u Libanu imaju saveznike, brigadu Ahrar al-Sunna koja je nedavno objavila da podržava militante.

IDIL je nedavno objavio da u Saudijskoj Arabiji ima svoje članove koji će uskoro djelovati, a njihovi militanti prisutni su širom Jemena.

Članovi ove terorističke organizacije u Kuvajtu preuzeli su odgovornost za nedavni napad u ovoj zemlji u kojem je poginulo 27 osoba.

Turska je za IDIL veoma važna, jer preko ove zemlje u Siriju i Irak dolaze brojni militanti.

Snažna uporišta teroristi IDIL-a imaju i u Libiji, Alžiru, Egiptu i Tunisu, dok se sve više okreću Pakistanu i Afganistanu gdje nastoje proširiti svoj uticaj.