Svijet
0

Maoisti traže premijerovu ostavku

FENA
Maoisti, prva nepalska politička snaga, koji su u petak najavili da napuštaju nepalsku vladu, zatražili su u subotu ostavku dosadašnjeg premijera kojeg optužuju kako je odbio da dijeli vlast, iako je izgubio na izborima 10. aprila.

"Premijer Girija Prasad Koirala treba da podnese ostavku kako bi otvorio put formiranju nove vlade", izjavio je u subotu maoistički lider Dinanath Sharma agenciji AFP.

Maoisti i nepalska Kongresna stranka koju vodi premijer Girija Prasad Koirala nisu bili sposobni da odrede budućeg predsjednika Napela, kada je prije tri sedmice ukinuta monarhija prije tri sedmice.

Nepalske političke stranke se od tada prepiru oko podjele vlasti, naročito oko mjesta premijera i predsjednika republike.

Maoisti, koji su deset godina vodili noružanu borbu prije nego što su 2006. godine potpisali mirovni sporazum, bili su veliki pobjednici na izborima 10. aprila osvojivši više od trećine od 601 mjesta u skupštini.

"Ne može se riješiti podjela vlasti, dok premijer ne podnese ostavku. Mi nismo spremni da sarađujemo sa strankama i nećemo odustati od mirovnog procesa", izjavio je u petak maoistički lider i bivši ministar Dev Gurung.