Svijet
0

Maoisti traže ostavku premijera

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Politička kriza u Nepalu još se više pogoršala u četvrtak, nakon što su maoistički pobunjenici zatražili ostavku premijera i nakon napuštanja ove sedmice koalicione vlade zbog neuspjeha razgovora o ukidanju monarhije.

"Premijer Girija Prasad Koirala je imao tri glavne dužnosti, sačuvati savez osam stranaka, voditi vladu i pokrenuti slobodne i pravedne izbore", rekao je član Centralnog komiteta maoističke stranke C.P. Gajurel.

"Na sva tri zadatka on je propao i iz moralnih razloga treba da podnese ostavku", rekao je on, tražeći da se nastave demonstracije započete u srijedu.

Koirala (85) je arhitekta historijskog mirovnog sporazuma postignutog u novembru 2006. između maoista i sedam nepalskih stranaka, koji je okončao desetogodišnji građanski rat.

Dvije strane ne mogu da se dogovore o hitnom ukidanju monarhije, kako to zahtijevaju bivši pobunjenici. Oni su pokrenuli kampanju demonstracija i štrajkova tražeći proglašenje republike i da bi minirali održavanje skupštinskih izbora do 22. novembra. Nepalci do tog datuma treba da izaberu skupštinu koja će biti zadužena da napravi novi ustav, koji će odlučiti o budućnosti kraljevine i kralja Gyanendre.

Od velikih demokratskih demonstracija iz aprila 2006., Gyanendra je izgubio skoro sve svoje ovlasti, primoran da odustane od apsolutističke vladavine. On više nije šef države, ne kontrolira vojsku i živi povučeno u palači koja je nacionalizirana.