Indija
0

Maoisti napali autobus - 40 mrtvih

FENA
Foto: Ilustracija (Foto: AP)
Foto: Ilustracija (Foto: AP)
Maoistički pobunjenici u ponedjeljak su napali autobus nakrcan policajcima i civilima, a medijskim izvještaji navode da je 40 osoba ubijeno.

Napad se desio u državi Chhattisgarh, koja je u posljednjim mjesecima poprištem žestokih borbi između maoista i vladinih snaga.

"Putnički autobus pun civila i policajaca putovao je kroz to područje u ponedjeljak popodne kada je prešao preko mine koju su postavili pobunjenici", saopćio je Rajender Kumar Vig, vodeći policijski zvaničnik u regiji.

Amarnath Upadhyaya, drugi visoki policijski zvaničnik, izjavio je da je prednji dio autobusa uništen i da je u vozilu bilo između 40 i 60 osoba. Policija nije odmah objavila broj žrtava.

Novinska agencija Press Trust of India javila je da je 40 osoba ubijeno u napadu.

Napadi maoista, poznatih kao Naxalites, učestali su u posljednjim mjesecima.

Pobunjenici su u prošlom mjesecu iz zasjede napali vojnu patrolu, ubivši 76 vojnika i otevši šest mještana tokom vikenda, navodeći da su oni bili policijski doušnici.

Pobunjenici, čija moć raste na bijesu ruralne sirotinje koja nije dobila ništa od ekonomskog rasta zemlje, sada su prisutni u 20 od 28 indijskih država i imaju između 10.000 i 20.000 boraca, sudeći po indijskom ministarstvu unutarnjih poslova.

Prošle je godine vlada pokrenula operaciju "Zeleni lov" koja je imala za cilj istjerati militante iz njihovih skrovišta.