Još 20 godina kazne
0

Manuel Noriega isporučen u zatvor u Panamu

SRNA
Manuel Noriega (Foto: AFP)
Manuel Noriega (Foto: AFP)
Nekadašnji vojni diktator Manuel Noriega isporučen je iz francuskog zatvora u svoju domovinu Panamu, gdje će služiti kaznu od 20 godina zatvora zbog ubistava svojih protivnika u vrijeme dok je vladao Panamom.

Noriega (77) je svrgnut je sa vlasti u Panami invazijom SAD 1989. godine.

On je posljednje dvije decenije proveo iza rešetaka, prvo na Floridi, a potom u Francuskoj, nakon što je osuđen zbog trgovine drogom i pranja novca u vrijeme kada je bio na vlasti. 

Zajedno sa Noriegom, na komercijalnom letu iz Pariza prema Panami doputovao je panamski državni tužilac i jedan ljekar. Noriega je u zatvor stigao u konvoju vojnih vozila i na invalidskim kolicima prebačen je u zgradu. 

Pola sata ranije u zatvor je stigao sličan konvoj i iskrcan je jedan putnik u invalidskim kolicima i to je vjerovatno učinjeno iz predostrožnosti od eventualnog napada. "Moramo biti sigurni u bezbjednost", rekla je ministar unutrašnjih poslova Roxana Mendez novinarima ispred zatvora. 

Noriega se nije obraćao novinarima. Očekuje se da njeov povratak neće imati veći politički uticaj na zemlju koja je ostvarila značajan ekonomski napredak u posljednjih nekoliko godina. 

Norijega nije bio omiljen ni dok je vladao Panamom od 1983. do 1989. godine, a njegove malobrojne preostale pristalice danas se ne ističu u javnom životu, dok opozicija smatra da on pripada dalekoj, mračnoj prošlosti. 
Noriega je osuđen u odsustvu za 11 ubistava, uključujući i pogubljenje ljekara Huga Spadafore 1985. godine, koji je zaprijetio da će obznaniti Noriegine veze sa drogom, i egzekuciju devet oficira 1989. godine, nakon što su pokušali da izvrše vojni udar.