Sunday Times
0

Mandelsonove otrovne strelice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
I nedjeljna izdanja londonskih listova opširno komentiraju povratak u britansku vladu Petera Mandelsona, doskora zakletog neprijatelja sadašnjeg premijera Gordona Browna.

Sunday Times na naslovnici prenosi da je perjanica "novih laburista" i lojalist Tonyja Blaira, Mandelson, u privatnom razgovoru s jednim istaknutim članom Konzervativne stranke iznio porazno mišljenje o aktuelnom premijeru, koje se može opisati samo kao "čisti otrov".

Nasuprot ovome, The Observer donosi intervju s Mandelsonom, u kojem ovaj ističe svoje staro prijateljstvo s Brownom i neminovnost njihove uzajamne povezanosti, otklonivši time mogućnost puča od strane problerovskih struja.

Možda se ovim potezom "Blero" uspješno odbranio od svojih neprijatelja, ali da li je pritom izgubio i sve prijatelje, pita se u drugom članku Observer, prenoseći i mišljenje jednoga laburističkog poslanika da se, usred finansijske krize, "svijet možda raspada, ali Gordon Brown uživa u dobroj zabavi".

Sunday Times u svome uredničkom komentaru zaključuje da kraj ove zanimljive priče možda ipak neće biti sretan i da će se tokom produbljivanju recesije "dva škorpiona izujedati do smrti".

Isti list najavljuje recesiju u Britaniji ove zime - zvanično u januaru, usprkos američkom paketu pomoći bankama od 700 milijardi dolara.

Ekonomisti predviđaju da je Britanija suočena s dugom i dubokom recesijom tokom koje će se broj nezaposlenih povećati za milion.