Svijet
0

Mandela skinut s američke terorističke liste

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nelson Mandela, šampion u borbi protiv aparthejda, koji je kasnije postao i predsjednikom Južne Afrike, povučen je u utorak, kada i njegova stranka, s američke crne liste terorizma, uz proglašenje zakona koji je odobrio predsjednik George W. Bush.

Bijela kuća je objavila u utorak da je Bush potpisao zakon, koji je usvojio Kongres na vrijeme, za 18. jula povodom 90. rođendana dobitnika Nobelove nagrade za mir i prvog crnog predsjednika Južne Afrike Nelsona Mandele od 1994. do 1999.

Tekst, koji je samo nekoliko dana čekao na predsjednikov paraf nakon konačnog usvajanja u Senatu krajem juna, povlači Afrički nacionalni kongres (ANC), stranku Nelsona Mandele, s liste organizacija koje je State Departement smatrao terorističkima.

"Južna Afrika je zemlja s kojom mi sada imamo izvanredne odnose, ali je zaista deranžirajuće da sam lično morala intervenirati da se odobri ulazak na našu teritoriju mom južnoafričkom kolegi, ne govoreći o velikom vođi kao što je Nelson Mandela", rekla je Rice još u aprilu.

Dosad su se heroji borbe za jednakost nalazili, prema tekstu zakona, u paradoksalnoj i anahronoj situaciji, što znači da su mogli odlaziti u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku, ali ne u Washington ili u druge američke gradove.