Izrael
0

Mandatar Netanyahu teži širokoj koaliciji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider konzervativnog Likuda Benjamin Netanyahu prihvatio je u petak ponudu izraelskog predsjednika Shimona Peresa da bude mandatar vlade i odmah je pozvao na formiranje široke koalicije nacionalnog jedinstva s centrističkim i ljevičarskim partnerima.

"Pozivam predsjedavajuću Kadime Tzipi Livni i vođu Laburističke partije Ehuda Baraka da se ujedinimo, da osiguramo budućnost države Izrael. Tražim da se sastanem s njima, prvo da diskutiramo o širokoj vladi nacionalnog jedinstva za dobro naroda i države," rekao je Netanyahu.

On je ocijenio da Iran predstavlja najveću prijetnju po jevrejsku državu od rata za nezavisnost 1948. godine i da zemlju čekaju teška ekonomska vremena. Netanyahu ima na raspolaganju šest sedmica da formira kabinet.

Šefica izraelske diplomatije Tzipi Livni ponovila je ranije u petak da će njena centristička partija po svoj prilici otići u opoziciju i da neće sjediti u desničarskoj koaliciji.

"Široka koalicija nema vrijednosti ako ne vodi naprijed", rekla je Livni poslije sastanka s Peresom, objasnivši da je koalicija o kojoj je riječ zasnovana na nedostatku političke vizije i da "ne dozvoljava da se ide putem Kadime".

Peres se odvojeno sastao s Netanyahuom i Livni u predsjedničkoj rezidenciji u Jerusalemu i razgovarao o formiranju vlade, poslije izbora održanih 10. februara.

Netanyahouva stranka je osvojila jedno mjesto manje od glavnog rivala Kadime, odnos je 27 prema 28, ali se od početka smatralo da Netanyahu ima veće šanse da okupi neophodnu većinu - bar 61 poslanika, od ukupno 120 u Knessetu ( parlamentu).

"Svjestan sam težine odgovornosti koja mi je stavljena na pleća i cijenim je. Ta odgovornost je u očekivanju uspostavljanja mira sa susjedima, sigurnosti i jedinstva između nas", rekao je on prihvatajući mandat.

Livni, koja je za jedan glas pobijedila na izborima, neće da uđe u ekstremnu desničarsku vladu i, kako je rekla, bude "smokvin list".

Poslanik Kadime Joel Hason rekao je kako ne očekuje da Livni uđe u koaliciju koju predvodi Netanyahu. On je najavio da će se poslanici iz ove stranke sastati u nedjelju, prenio je Tanjug.

"Vjerujem da će odluka biti da idemo u opoziciju. Nećemo ući ni u jednu vladu predvođenu Netanyahuom", rekao je Hason, odgovarajući na poziv Peresa Netanyahuu da osnuje vladu i mandatarov javni poziv upućen Tzipi Livni da se uključi u vladu nacionalnog jedinstva pod njegovim vođstvom.