Svijet
10

Maloljetnik preminuo praveći iPhone

Klix.ba
Maloljetni radnik preminuo je nakon što je radio 12 sati dnevno i šest dana sedmično u fabrici iPhonea u Kini.

Imao je samo 15 godina, iako mu u dokumentima piše da je imao 20 godina, a preminuo je od upale pluća nakon jednog mjeseca rada.

Shi Zhaokun bio je uposlenik Pegatrona, tajvanske kompanije koja proizvodi iPhone 5C na kineskom tlu. Njegova porodica kaže da je u oktobru otišao u bolnicu te da je ubrzo proglašen mrtvim. Radio je 79 sati u svojoj prvoj radnoj sedmici, što je protivzakonito.

Pegatron negira da je dječakova smrt povezana sa radnim rasporedom, ali su priznali da je još nekoliko mladih radnika preminulo proteklih mjeseci.

Prema kineskom zakonu, Shi je bio premlad da bi radio u fabrici.

Aktivisti za prava radnika u Kini tvrde da mora postojati veza između nedavnih smrti i radnih uslova u fabrici.

"Razmatrajući nedavne smrti pet osoba i slične razloge smrti, smatramo da postoje neke veze između tragedije i radnih uslova u fabrici", rekao je Li Qiang, čelnik kineske kontrole rada, za New York Times.

Niz skandala potresao je Appleov lanac dobavljača proteklih godina.

Još prošle godine je Apple obećao srediti svoj lanac dobavljača nakon niza samoubistava i nereda u kineskoj fabrici za sklapanje iPhonea, u vlasništvu Foxconna. Tada su prebacili neke svoje unosne ugovore Pegatronu, nadajući se da će čitav skandal ubrzo biti zaboravljen.

Međutim, kineska kontrola rada je u julu saopćila kako su uslovi u tri Pegatronove fabrike bili gori nego u Foxconu.

Petomjesečna tajna istraga otkrila je kako je ovaj Appleov dobavljač prekršio 86 zakona i propisa, a radnici su bili prisiljeni da rade 70 sati sedmično.Više od 100 hiljada maloljetnih uposlenika radi na proizvodnoj traci.

Kako bi sustigli rastuću potražnju za Appleovim uređajima, Pegatron je ove godine pojačao svoju radnu silu od 100 hiljada uposlenih za 40 posto.

Uslovi u fabrikama su toliko loši da jedan od četiri uposlenika napusti posao za samo dvije sedmice. Iz Applea su naveli da će odmah istražiti navode o smrtima.

Vezani članci