Vijeće Evrope
0

Malo žena u instancama u kojima se donose odluke

FENA
Izvještaj Vijeća Evrope, objavljen u četvrtak u Strasbourgu, konstatira da su malobrojne žene u instancama u kojima se donose odluke, bez obzira na neki pomak od 2005.

Prema tom dokumentu, prosječni procent žena ministrica je 28,6 posto, a žena koje sjede u nacionalnim parlamentima 21,7 posto, brojke koje su daleko od minimalnog praga od 40 posto žena kako to preporučuje ova panevropska organizacija.

Za generalnog sekretara ove organizacije Terryja Davisa ovakva situacija je nepravedna i "štetna po politički, sociijalni i ekonomski razvoj".

Dobre vijesti su rijetke, u Finskoj i Španiji učešće žena u vladi prelazi 50 posto, u Austriji ih ima 46 posto, u Francuskoj 43,6 posto i u Belgiji 40 posto, prema statističkim podacima iz septembra prošle godine.

Međutim pet zemalja - Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Monako, Crna Gora i Rumunija, nema nijednu ženu ministra, Turska ima samo 4,2 posto, a Grčka i Republika Češka 11 posto.

Što se tiče žena gradonačelnica, samo 10,2 posto su žene, Rusija ima najveći procent gradonačelnica s 29,5 posto.

Diplomatija ostaje isključiva privilegija muškaraca u odnosu na žene. Njemačka ima samo deset ambasadorica a Grčka nijednu.

Srbija, naprotiv, ima 39 posto ambasadorica, Švedska 29 posto i Finska 25,7 posto.