Izbori u SAD-u
0

Malo nade za 72-godišnjeg senatora iz Arizone

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posljednjeg dana pred početak američkih predsjedničkih izbora, kampanja koja se vodi već praktično dvije godine, počevši od bitke za prevlast u Kongresu, za potencijalno historijske izbore, s ekonomskom krizom i ratom u pozadini, ulazi u konačnu fazu, objavljuje u ponedjeljak The Times na naslovnici.

Uz ocjenu da se oba kandidata grčevito nastoje dokopati cilja ispred Bijele kuće ofanzivom na neprijateljskim teritorijama, Times izvještava o završnim mitinzima Baracka Obame i Johna McCaina u državama u kojima prema anketama lošije stoje.

Financial Times piše da kandidat Demokratske stranke ulazi u završni dan borbe za glasove Amerikanaca s gotovo dvocifrenom procentualnom prednošću u odnosu na Johna McCaina.

Čak i posmatrači skloni republikancima priznaju kako sada ima malo nade da 72-godišnji senator iz Arizone u posljednji trenutak preokrene sreću na svoju stranu.

Daily Telegraph, pišući na istu temu, na prvoj stranici objavljuje riječi samog McCaina: "Stručnjaci su nas otpisali, ali prijatelji - Mac se vratio" - i izvještava da se u nedjelju uvečer pojavio tračak nade za McCaina jer su mu posljednje ankete dale prednost u Ohaju, jednom od ključnih izbornih poprišta.

Independent izvještava da u odlučujućem sprintu u finišu predsjedničke utrke Barack Obama, praćen rok zvijezdom Bruceom Springsteenom, nastoji osvojiti onaj dio biračkog tijela koji mu je najslabija tačka – bijelu radničku klasu, koja donosi 45 posto glasova na izborima.