Tvrdnje advokata
0

Malo dokaza protiv vojnika koji je ubio 16 civila u Afganistanu?

SRNA
Robert Bales
Robert Bales
Advokat koji zastupa američkog vojnika Roberta Balesa optuženog za ubistvo 16 afganistanskih civila, John Henry Browne rekao je danas da je "veoma malo dokaza za krivicu njegovog klijenta".

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedan "forenzički dokaz" protiv Balesa koji nije ni "priznao krivicu".

On je takođe odbacio i izvještaje u kojima se sugeriše da je Bales imao finansijske probleme, ističući da je to nebitno za ovaj slučaj.

"Naravno da postoje finansijski problemi. Ja imam iste probleme kao i 99 odsto Amerike. Ne ubijate žene i djecu zbog finansijskih problema", rekao je Browne dodajući da će otputovati u Afganistan kako bi i sam prikupio dokaze za odbranu. 

Bales je prebačen iz Afganistana u vojni zatvor "Fort Leavenworth" u američkoj saveznoj državi Kanzas gdje očekuje da optužbe budu iznijete protiv njega. Analitičari navode da bi se to moglo desiti tokom ove sedmice. Bales je jedini osumnjičeni za ubistvo, uprkos tome što pojedini zvaničnici iz Afganistana navode da je u ubistvima učestvovalo više od jednog Amerikanca.

Ubistva civila narušila su američke odnose sa Kabulom i doveli su do poziva da NATO ubrza planirano povlačenje vojnika iz Afganistana.

Browne se juče prvi put sreo sa Balesom radi početka prikupljanja dokaza za odbranu.
Pentagon je prvobitno saopštio da bi se Bales mogao suočiti sa optužbama za koje je moguće izricanje najstrože kazne.

Analitičari navode da bi takav proces mogao trajati godinama što je u suprotnosti sa zahtjevima Afganistana da suđenje donese brzu i odlučnu pravdu.