Svijet
0

Malloch Brown: Vrijeme za britansku nepristranu politiku

FENA
Došlo je vrijeme da Velika Britanija vodi svoju "nepristranu" vanjsku politiku i odvoji se od vjernog praćenja američke politike u svijetu, izjavio je u subotu pomoćnik britanskog ministra vanjskih poslova lord Mark Malloch Brown.

Odnosi Amerike i Britanije "nisu više nerazdvojni", ocijenio je on u intervjuu londonskom "Daily Telegraphu". Lord Malloch Brown je ukazao da bi Britaniji trebalo više da se približi evropskim saveznicima kao i novim ekonomskim silama kao što su Kina i Indija.

U političkom Londonu su njegove riječi protumačene kao još jedan nagoveštaj moguće promjene odnosa Britanije i Amerike na međunarodnoj političkoj sceni.

Samo prije dva dana takav nagovještaj je došao od još jednog britanskog ministra, Douglasa Alexandera, koji je u Washingtonu poručio da je prošlo vrijeme" sile i razaranja" i da je došao period građenja međunarodnih odnosa temeljenih na zakonu i pravilima Ujedinjenih naroda.

Kabinet britanskog premijera Gordona Browna je potom saopćio da "Brown ne dijeli mišljenje Alexandera" i da "ništa ne može poremetiti odnose s Amerikom".

Sam premijer je izjavio radiju BBC da će on nastaviti "tijesnu saradnju s Amerikom" kao što je to radio i njegov prethodnik Tony Blair. Ali, ukazuju hroničari, realnost je izgleda drugačija.

Novi britanski premijer u prvu zvaničnu posjetu inozemstvu ne ide u Ameriku, kao što je to bilo uobičajeno, nego u Evropu. Brown u ponedeljak putuje u Berlin a potom u Pariz, što je, procjenjuje se, također jasan signal njegove vanjskopolitičke orijentacije.

Lord Malloch Brown je britanski diplomat koji je bio zamjenik generalnog tajnika UN-a. Bio je veliki protivnik rata u Iraku i kritičar "američkog unilateralizma".

Premijer Brown ga je uzeo u svoju vladu kao izvanstranačku ličnost i kao pomoćnik šefa Foreign Officea zadužen je za UN, međunarodne organizacije kao i za Aziju i Afriku.