Svijet
0

Maliki nije zabrinut najavama brzog povlačenja američkih vojnika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je u intervjuu objavljenom u ponedjeljak da nije zabrinut najavama demokratskih kandidata na američkim predsjedničkim izborima da će brzo povući američke trupe iz Iraka.

Predsjednički kandidati Barack Obama i Hillary Clinton obećali su početi povlačiti vojnike brzo nakon što preuzmu dužnost ako pobijede na izborima. Obama je obećao da će početi s povlačenjem odmah nakon eventualne pobjede, a Clinton je izjavila da će početi s povlačernjem u roku od 60 dana nakon što postane predsjednica.

"Ne, uopće nisam zabrinut", izjavio je Maliki za televizijsku mrežu CNN u intervjuu odgovarajući na pitanje da li je zabrinut da bi Obama mogao smanjiti broj američkih vojnika veoma brzo kada stupi na dužnost, prenosi Reuters.

"Vjerujem da su naše trupe veoma snažne i, uz Božiju pomoć, ove godine ćemo dovršiti ostatak naših kapaciteta", izjavio je on, misleći na planove dodatnog širenja obima iračkih snaga sigurnosti, koje već premašuju brojku od 500.000 ljudi.

Maliki je, ponavljajući ranije vladine tvrdnje, izjavio kako vjeruje da bi se broj američkih snaga mogao smanjiti.

"Što više iračkih snaga sigurnosti istupa, više američkih snaga će se povlačiti dok se sve sigurnosne odgovornosti ne predaju a koalicijske snage ostanu u ulozi podrške. U ulozi podrške, nije vam potreban tako veliki broj vojnika", kazao je.