Irak
0

Maliki najavio da će osporiti izborne rezultate

FENA
Nuri al-Maliki (Foto: Reuters)
Nuri al-Maliki (Foto: Reuters)
Irački premijer Nuri al-Maliki, čija je koalicija na parlamentarnim izborima tijesno izgubila od koalicije bivšeg predsjednika vlade Ajada Alavija, saopćio je da ne prihvata izborne rezultate i najavio da će osporiti ishod glasanja.

Nezavisna iračka izborna komisija saopćila je danas da je Alavijeva koalicija "Irakija" osvojila 91 mjesto u 325-članom parlamentu, dok je Malikijeva "Pravna država" dobila 89 mjesta, podsjetio je Reuters.

"Sigurno je da nećemo prihvatiti ove rezultate", izjavio je Maliki na konferenciji za novinare i dodao da će uložiti žalbu na ishod glasanja, obavljenog 7. marta.

Rok za podnošenje žalbi ističe u ponedjeljak.

Maliki i njegove pristalice su prethodno zatražili novo prebrojavanje glasova, a tvrdnje o nepravilnostima na izborima iznijele su sve vodeće političke stranke. Izborna komisija i međunarodni posmatrači saopćili su da su izbori bili u skladu sa zakonom. Rezultati izbora ne garantuju Alaviju premijerski položaj, već mu samo pružaju mogućnost da oformi koalicionu vladu. Analitičari očekuju da bi pregovori o formiranju novog kabineta mogli da budu teški i dugotrajni.