Svijet
0

Maliki dao Sadru ultimatum da raspusti Mehdijevu vojsku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pokretu šiitskog imama Muqtade al-Sadra bit će zabranjeno učešće u političkom procesu i na izborima ukoliko ne raspusti svoju miliciju Mehdijevu vojsku, navela je u ponedjeljak američka televizijska mreža CNN riječi iračkog premijera Nuri al-Malikija.

Malikijev ultimatum povećat će napetosti između Sadrovog pokreta i iračkih snaga sigurnosti koji su se borili šest dana krajem prošlog mjeseca u nasilju u kojem je ubijeno na stotine ljudi.

"Donesena je odluka da oni više nemaju pravo učestvovati u političkom procesu ili na predstojećim izborima ukoliko ne ukinu Mehdijevu vojsku", izjavio je Maliki u intervjuu za CNN, sudeći po izvještaju postavljenom na web-site TV mreže, prenosi Reuters.

Pokrajinski izbori su zakazani za oktobar.

Iračko političko rukovodstvo u subotu je pozvalo sve stranke da raspuste svoje milicije prije lokalnih izbora, ali nije konkretno pomenulo Mehdijevu vojsku.

Saopćenje, koje je sačinilo tijelo koje čine predsjednik, dva potpredsjednika, Maliki i vođe političkih blokova, smatra se pokušajem da se izolira populistički imam, koji uživa veliku podršku među siromašnim, urbanim šiitima.

Sadrov blok jedini je pokret koji je odbacio saopćenje.

Novi sukobi između snaga sigurnosti i naoružanih ljudi izbili su u Sadrovom uporištu u Bagdadu u nedjelju kada je ubijeno više od 25 ljudi.