Svijet
0

Maliki: Bush nikada nije bio slabiji nego danas

FENA
Nuri al-Maliki; Foto: Reuters
Nuri al-Maliki; Foto: Reuters
Irački premijer Nuri al-Maliki, u intervjuu od četvrtka za talijanski dnevni list Corriere della Sera, rekao je da američki predsjednik George W. Bush, koga su na nedavnim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama porazili demokrati , "nikada nije bio slabiji nego danas".

"Znam da se aktuelna američka administracija nalazi u teškoj situaciji nakon izbornog debakla prije dva mjeseca. Nikada kao danas nisam osjetio toliku slabost Georgea W. Busha", rekao je irački dužnosnik.

"Imam utisak da se njima u Washingtonu približava kraj, a ne nama ovdje u Bagdadu", dodao je al-Maliki.

Ovo je prvi put da je irački premijer, koga su kritikovale Sjedinjene Države zbog njegovih slabih rezultata, tako oštro napao američku administraciju.

"Izgleda mi da je Bush u trenutku svoje kapitulacije zbog internih pritisaka. Možda je izgubio kontrolu nad situacijom. Žao mi ga je jer Bush inače ima jak karakter", nastavio je ovaj šiitski dužnosnik.

Maliki je također odbacio riječi koje je američka državna tajnica Condoleezza Rice izgovorila pred Kongresom, a prema kojima je iračka vlada "u odgađanju".

"Želio bih savjetovati Condoleezzi Rice da izbjegava izjave koje mogu pomoći samo teroristima", rekao je on, ocjenjujući da "bi situacija bila daleko bolja da je SAD poslao odmah našim snagama reda odgovarajuće oružje i opremu".

Američka administracija je poslala velike količine oružja, ali su neke završile u rukama pobunjenika.

"Mi ćemo tjerati sve snage milicije, bez ikakve razlike. Neće biti diskriminacije ili favorita", rekao je ovaj irački dužnosnik, osumnjičen da favorizora šiite.

Vezano za novi plan američkog predsjednika, čji je cilj pojačanje američkih trupa u Iraku, al-Maliki nije isključio mogućnost da se "za tri do šest mjeseci" značajno smanji broj američkih vojnika u njegovoj zemlji.

"Sada, moramo vidjeti kako će to funkcionirati na licu mjesta. Međutim, ne možemo isključiti da se situacija može uveliko poboljšati, tako da se u roku od tri do šest mjeseci omogući značajno povlačenje američkih trupa", rekao je on.

Irački premijer je izrazio uvjerenje u budućnost svoje zemlje.

"Apsolutno sam uvjeren da nećemo završiti u građanskom ratu. Mirni suživot je trijumfovao u prošlosti, uvjeren sam da ćemo pobijediti ekstremiste", rekao je on.

"Naš plan je objaviti rat teroristima uvijek i svuda, bez obzira koje će vrijeme za to biti potrebno. Ako ne uspijemo jedanput, nastavljamo opet", zaključio je irački premijer.