Bez daljnje tolerancije
0

Malik: "Nećemo američke intervencije u Pakistanu“

FENA
Rehman Malik
Rehman Malik
Pakistan više neće tolerisati bilo kakve intervencije od američkih snaga koje imaju za cilj suzbijanje militantskih grupa, rekao je ministar unutarnjih poslova, Rehman Malik, u četvrtak, pozivajući Washington da preda sve obavještajne podatke Islamabadu.

Malik je također odbacio američke navode da pakistanske obavještajne agencije pomažu ili imaju veze s talibanskom terorističkom mrežom Hakvani, moćnom gerilskom organizacijom koja djeluje u planinskim dijelovima na granici s Afganistanom.

  • Pakistanka nacije neće dopustiti niti jednu američku intrevenciju na našem tlu. Nikada više. Naša vlada surađuje sa SAD-om, ali oni moraju naučiti poštovati naš suverenitet, rekao je on za Reuters, insistirajući da Islamabad želi da američki obavještajni podaci pomognu u suzbijanju militanata, a ne njihovi vojnici.

Admiral Mike Mullen, šef Združenog štaba, optužio je ove sedmice jednu pakistansku obavještajnu agenciju da koristi terorističku organizaciju Hakvani kako bi započeli rat preko posrednika protiv NATO-ovih i afganistanskih trupa.

Prema američkim izvještajima pakistanska obavještajna agencija ISI je odgovorna za napade na američku ambasadu u Kabulu prošle sedmice.

  • Ako kažete da je ISI umiješana u taj napad, ja to kategorički odbijam. Mi se ne koristimo tim metodama, rekao je Malik.

Pakistanska vojska odlučuje o odbrambenoj i sigurnosnoj politici te države, ali Malik je istaknuti član civilnih vlasti i smatra se da je blizak s predsjednikom Asifom Ali Zardarijem.

Ove sedmice se sastao s direktorom FBI-a koji ga je ispitivao u vezi mreže Hakvani.