Britanska štampa
0

Mali odziv na izborima u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon izbora održanih u četvrtak u Afganistanu dnevnik Financial Times piše u petak da se preliminarni rezultati očekuju u ponedjeljak i da bi već u prvom krugu mogao pobijediti predsjednik Hamid Karzai, koji je na čelu zemlje otprije osam godina kada su u američkoj vojnoj intervenciji zbačeni talibani.

Legitimitet pobjednika bit će međutim oslabljen jer je odziv bio mali, i zbog straha od talibana koji su prijetili da će napasti glasačka mjesta i zbog apatije građana razočaranih u političare, navodi Financial Times.

Dnevnik The Independent, pozivajući se na izjave posmatrača i građana, izvještava da je odziv bio naročito slab u južnim dijelovima Afganistana gdje su talibani najjači.

Neimenovani posmatrač iz grada Kandahara rekao je listu da je na ulicama odjeknuo niz eksplozija koje su odvratile ljude od odlaska na biračka mjesta.

The Times navodi da je na jugu, u oblasti Helmand, u kojoj britanske snage posljednjih mjeseci vode ogorčene borbe s talibanima, glasalo tek osam posto građana.