Svijet
3

Mali Japanac kojeg su roditelji ostavili u šumi oprašta ocu

Klix.ba
Takayuki Tanooka (Foto: EPA)
Takayuki Tanooka (Foto: EPA)
Otac sedmogodišnjeg dječaka iz Japana koji je pronađen živ nakon što je šest dana proveo u gustoj šumi kaže kako mu je njegov sin oprostio. Takayuki Tanooka (44) i njegova supruga nakratko su napustili malenog Yamatu Tanookau na sjevernom otoku Hokkaido 28. maja, namjeravajući ga kazniti.

Kada su se vratili nije ga bilo. Bila je pokrenuta velika akcija potrage i dječak je pronađen u vojnoj bazi u petak. Yamato je prebačen u bolnicu iz koje je otpušten u utorak. Ovaj slučaj je izazvao veliku raspravu o roditeljstvu u Japanu, prenosi BBC.

"Rekao sam mu: 'Tata je pogriješio, žao mi je', a on mi je rekao kako sam dobar otac i da mi oprošta", izjavio je Tanooka u intervjuu za TBS.

Dječak je pronađen u petak ujutro u kolibi na terenu za vojnu vježbu, pet kilometara od mjesta gdje su ga roditelji ostavili. On je rekao da je izgubio osjećaj za pravac, a oko pet sati je proveo lutajući šumom i plačući. Sedmogodišnjak je izjavio kako šest dana ništa nije jeo.

Kada je pronađen, Yamato je bio dehidriran, izgledao je neuhranjeno i imao je ogrebotine po rukama i nogama, ali je rekao da se dobro osjeća. Policija je rekla da neće podići tužbu protiv roditelja, javili su lokalni mediji.