"Allahu se to ne sviđa"
12

Mali: Islamisti ruše mauzoleje na sjeveru zemlje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Islamisti u Maliju počeli su da uništavaju preostale mauzoleje u historijskom gradu Timbuktuu, saopćili su lideri jedne islamističke grupe.

"Ni jedan jedini mauzolej neće ostati u Timbuktuu", rekao je Abu Dardar, lider islamističke grupe Ansar Dine za agenciju France Presse.

Islamisti koji kontrolišu sjeverni dio Malija počeli su ove godine da ruše svetilišta koja smatraju idolopokloničkim.

Zvaničnik Turističke organizacije Sane Čirfi potvrdio je da su tokom današnjeg dana sravnjena sa zemljom četiri mauzoleja, a stanovnici te oblasti kažu da ih islamisti ruše ručnim alatom.

Timbuktu je bio centar islamističkog učenja od 13. do 17. stoljeća, a Ujedinjene nacije uvrstile su ga u svjetsku kulturnu baštinu, jer se u njemu nalaze hramovi stari više stoljeća, koje poštuju muslimani sufisti.

Salafisti iz grupe Ansar Dine osuđuju obožavanje svetaca, prenio je BBC.

"Allahu se to ne dopada. Namjeravamo da uništimo sve skrivene mauzoleje u okolini", rekao je Abu Dardar.

Islamisti su preuzeli kontrolu nad Timbuktuom u aprilu, kada je, poslije vojnog udara, vojska Malija bila u rasulu.

Najava rušenja preostalih svetilišta uslijedila je dan pošto su islamisti u ovoj zemlji odsijekli ruke dvojici muškaraca, a Pokret za jedinstvo i džihad u Zapadnoj Africi, još jedna islamistička grupa iz ove oblasti, najavila nove amputacije.

Prošlog utorka, Vijeće sigurnosti UN je podržao prijedlog afričkih zemalja da vojnom operacijom pomogne vladi Malija da povrati kontrolu nad sjeverom zemlje, ako narednih mjeseci ne bude pronađeno mirno rješenje.

Dan kasnije, Ansan Dine i separatistička grupa Tuarega Nacionalni oslobodilački pokret Azavad, saopćili su da će pokušati da riješe situaciju dogovorom.