Svijet
0

Mali heroji koji su pobijedili meningitis

Klix.ba
Malena Amber Travers je imala samo dvije godine kada je zamalo umrla od meningitisa. Bila je na intenzivnoj njezi tri dana kada su ljekari donijeli srceparajuću odluku da joj amputiraju udove s nadom da bi joj to moglo spasiti život.
Tri godine nakon, Amber je najmlađa osoba koja se pojavljuje u seriji fotografija napravljenih u okviru kampanje za podizanje svijesti o ovoj bolesti.

Amber je fotografisana sa svojom osmogodišnjom sestrom Jade. Naučila je tek hodati uz pomoć proteza koje su joj napravljene na jesen.

Na drugim fotografijama je osmogodišnji Harvey Parry koji je bolovao od meningitisa kada je imao samo jednu godinu, te Ellie - May Challis koja je preživjela meningitis kada je imala godinu i četiri mjeseca.

Fotografije je uradila Anne Geddes u okviru kampanje udruženja "Meningitis sada" i Fondacije za istraživanje meningitisa.
"Dovoljan je pogled na Amber, Ellie i Harveya da shvatite utjecaj devastirajuće bolesti. Zaista je noćna mora vidjeti bilo koje dijete da prolazi kroz ovo", rekla je Anne.

Blizu 3.400 Britanaca je zaraženo bakterijom meningitis koja najviše ugrožava djecu i mlade. Jedna od deset bolesnih osoba preživi s trajnim posljedicama.