Svijet
33

Malezija obavijena velom žalosti: Porodice ispraćaju žrtve leta MH17 na posljednji počinak

Klix.ba
(Foto: AFP)
U Maleziji je danas dan žalosti. Zastave su spuštene na pola koplja. Cijela nacija tuguje za žrtvama sa leta MH17 koje su poginule kada je avion Malaysia Airlinesa sa 298 putnika srušen iznad Ukrajine 17. jula.

Tijela žrtava stigla su u Kuala Lumpur specijalnim charter letom iz Amsterdama. Cijela nacija prekinula je svoj rad i utihnula na minutu kako bi odala počast žrtvama. Zaustavila su se sva vozila javnog prevoza, uključujući i metro. Vjeruje se da je malezijski avion srušen projektilom koji su ispalili ruski pobunjenici, ali oni negiraju ove tvrdnje. Svih 298 putnika i članova posade umrli su nakon što se Boeing 777 srušio.

Malezijski vojnici iznosili su kovčege i redali ih u liniju kako bi ih pripremili za sahranu dok su porodice posmatrale i molile se. Svaki kovčeg je umotan državnom zastavom Malezije. Tri od 20 tijela je kremirano u Holandiji.

Malaysia Airlines objavila je kako će kompanija organizirati molitve za tragično preminule te da će događaj biti otvoren za javnost.

Tijela žrtava kasnije će biti predata porodicama koje će ih ukopati. Ovo je prvi put da Malezija proglašava dan žalosti zbog civilnih žrtava jer je ta čast pripadala samo kraljevskoj porodici i čelnicima vlade.