Svijet
0

Malezija: Novi zakon zabranjuje ulične proteste

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Malezijska vlada najavila je u utorak da će provesti nova pravila za javne proteste, uključujući zabranu uličnih protesta i druge restrikcije, za koje opozicione grupe tvrde da su previše represivne.

Unatoč tome što su pod velikim pritiskom da unaprijede građanske slobode uoči nacionalnih izbora sljedeće godine, vladajuća stranka će uvesti legislaciju pod nazivom Zakon mirnog okupljanja, koja nalaže niz ograničenja za javnost.

Legislacija, koju će državni parlament najvjerovatnije odobriti narednog mjeseca, učinkovito odbacuje mnoge reforme koje zahtijevaju opozicija i organizacije za ljudska prava, a koje su optužile premijera Nedžiba Rezaka za neodržavanje svog obećanja da će Maleziju učiniti liberalnijim i slobodnijim društvom.

Zakon, koji je predložila Nedžibova stranka Nacionalnog fronta, čini jedan ustupak, a to je ukidanje do sada obaveznog policijskog odobrenja za održavanje demonstracija, što je predstavljalo veliki problem za opozicione stranke.

Uprkos tome, demonstranti su i dalje obavezni da policiji najave proteste 30 dana prije njihovog održavanja. Policija može uvesti razna ograničenja ili čak i odbiti predloženo vrijeme i mjesto za demonstracije.

Demonstracije se također ne mogu održavati na ulicama, što aktiviste prisiljava na ograničene prostore poput stadiona ili javnih dvorana. Demonstrantima je, isto tako, zabranjeno da daju izjave koje "izazivaju neprijateljsko raspoloženje".

Djeci ispod 15 godina je zabranjeno učestovanje u protestima, koji se ne smiju održavati u blizini škola, bolnica ili vjerskih ustanova. Demonstrantima koji bi prekršili ova pravila bila bi naplaćena kazna od 6.200 dolara, javlja AP.

U izjavi iz ureda premijera stoji da ova legislacija olakšava Malezijcima da izraze svoja mišljenja bez kršenja javnog reda i mira i predstavlja posljednju fazu Nedžibovog "progresivnog paketa društvenih i političkih reformi."

Malezijske vlasti bile su suočene s oštrom kritikom u julu zbog nasilnog gušenja demonstracije u kojima je učestovalo najmanje 20.000 demonstranata. Oni su marširali Kuala Lumpurom i tražili veću transparentnost izbora. Policija je uhapsila oko 1.600 osoba i upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante.