Svijet
2

Malalin otac postao specijalni savjetnik UN-a za obrazovanje

FENA
Malala u bolnici u Velikoj Britaniji (Foto: Arhiv/AFP)
Malala u bolnici u Velikoj Britaniji (Foto: Arhiv/AFP)
Otac mlade Pakistanke koju su ranili talibani imenovan je za specijalnog savjetnika Ujedinjenih nacija (UN) uz specijalnog izaslanika UN-a za obrazovanje Gordona Browna, saopćile su u ponedjeljak službe bivšeg britanskog premijera.

Ziaudin Jusafzai, nastavnik i bivši direktor škole, pomoći će Gordonu Brownu u njegovom zadatku da se sva djeca u svijetu školuju do 2015. godine, u skladu s Milenijskim ciljevima za razvoj koje je utvrdio UN.

U svijetu se 32 miliona djevojčica ne školuju, ističe se u saopćenju koje je objavio Gordon Brown, prenosi AFP.

Ziaudin Jusfzai će igrati važnu ulogu kako bi se pobijedila diskriminacija koja onemogućava djevojčice da idu u školu.

Kada se oporavi Malala, dobit će i ona važnu ulogu, navodi se u saopćenju.

Gordon Brown bi trebalo da u ponedjeljak u Parizu otkrije akcioni plan nazvan "Plan Malala", kako bi se do 2015. godine omogućilo školovanje svim djevojčicama.

On će predložiti akcioni dan 12. jula, na Malalin rođendan.

"Pozvat ćemo svu djecu da protestiraju, potpisuju peticije i mole se za obrazovanje djece u cijelom svijetu", objasnio je Brown.

Petnaestogodišnju Malalu je u oktobru ranio u njenoj zemlji ubica kojeg je poslao Pakistanski talibanski pokret. Ova fundamentalistička grupa, koja se protivi laičkom obrazovanju, htjela je da je kazni zato što se angažirala za obrazovanje djevojčica.

Djevojčica ranjena u glavu trenutno se liječi u bolnici u Birminghamu, specijaliziranoj za liječenje ratnih rana.

Više od milion ljudi je potpisalo peticiju podrške maloj Pakistanki. Druga peticija traži da joj se dodijeli Nobelova nagrada za mir.