Svijet
79

Malala poklonila svoju novčanu nagradu školama u Gazi

FENA
Malala Yousafzai (Foto: AFP)
Malala Yousafzai (Foto: AFP)
Malala Yusafzai je rekla u srijedu da će novčani iznos nagrade Djeca svijeta koju je dobila dati za obnovu škola u Gazi.

"Ovaj novac će biti u potpunosti posvećen obnovi škola za djecu u Gazi, ja mislim da će ovo zasigurno pomoći ovoj djeci da nastave školovanje i dobiju kvalitetno obrazovanje", rekla je mlada 17-godišnja Pakistanka na konferenciji za novinare prilikom dodjele ove nagrade.

"Već znamo u kojoj mjeri djeca pate zbog sukoba i rata u Gazi. Ovoj djeci sada treba naša podrška, jer oni žive u teškim uslovima", dodala je ona.

Njena novčana nagrada, 50.000 dolara, će biti uplaćeno putem UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama, UNRWA-e, i trebala bi poslužiti kao pomoć za obnovu 65 škola.

"Mi moramo raditi na tome da se osigura da palestinski dječaci i djevojčice i sva djeca i svuda u svijetu, dobiju kvalitetno obrazovanje u sigurnom okruženju, jer bez obrazovanja, nikada neće biti mira", rekla je maloljetna djevojčica u saopćenju koje je objavila UNRWA.

Nagrada Djeca svijeta je ustanovljena 2000. godine. Program se sastoji od godišnje obuke namijenjene djeci iz cijelog svijeta, u toku kojeg ona prate edukativni program koji ih uči o njihovim pravima. Ona se dobija globalnim glasanjem u toku kojeg učesnici biraju svog laureata.

Malala je prvo dijete - s izuzetkom Anne Frank, nagrađene posmrtno - koja je primilo ovu nagradu, kojom su već počašćeni Nelson Mandela, Graca Machel i Kofi Annan.

Osim Malale, John Wood (iz Sjedinjenih Američkih Država), bivši direktor Microsofta koji je osnovao organizaciju za opismenjavanje i Indira Ranamagar (iz Nepala), koja je radila s djecom zatvorenika, dobili su počasne nagrade.

Dvoje drugih ko-laureata dijele drugu polovinu nagrade, ili 50.000 dolara.

Malala je aktivista od svoje jedanaeste godine. Nakon što su je talibani ranili, ona nije ostala uplašena i nastavlja svoju borbu za obrazovanje i toleranciju.

Ona je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, koju je primila u Oslu 10. decembra, zajedno s Indijcem Kailashom Satyarthijem.