Svijet
0

Mala prednost Obame nad McCainom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Barack Obama, predsjednički kandidat Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima koji će se održati u novembru, ima malu prednost nad protukandidatom republikancem Johnom McCainom, pokazalo je danas najnovije ispitivanje javnog mnijenja.

Prema anketi "Washington Posta" i ABC Newsa 48 posto anketiranih bi glasalo za Obamu, a 42 posto za McCaina, prenijeli su svjetski mediji.

Anketa je pokazala i da su glasači koji podržavaju republikance daleko manje oduševljeni republikanskim kandidatom nego oni koji podržavaju demokratskog kandidata.

Dok čak 54 posto simpatizera Demokratske stranke kaže da su "apsolutno oduševljeni" Obaminom kampanjom, samo 17 posto simpatizera republikanaca to isto kaže za kampanju McCaina.

McCain se u predizbornoj kampanji predstavlja kao čovjek koji je najsposobniji da zaštiti zemlju, da dobije ratove u Iraku i Afganistanu i da povrati tradicionalne američke saveznike. Ne propušta priliku da za Obamu kaže da je naivan i da mu nedostaje iskustvo u vanjskoj politici.

Obama najavljuje povlačenje američkih vojnika iz Iraka i preusmjeravanje pažnje Washingtona s Afganistana i Al-Qaide.