Vladimir Putin o situaciji u Japanu
0

"Mala je opasnost za globalnu katastrofu"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da postoji mala opasnost da će se dogoditi globalna nuklearna katastrofa zbog krize u Japanu, čiji stručnjaci pokušavaju da spriječe probijanje radijacije iz tri reaktora oštećena u snažnom zemljotresu.

Putin je rekao da ruski eksperti vjeruju da postoji mala šansa da će oštećeni reaktori u nuklearnoj elektrani Fukushima eksplodirati i rasuti radijaciju u atmosferu.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, ne vidimo globalnu prijetnju. Ipak, i dalje neprestano i potpuno pratimo situaciju", rekao je ruski premijer.

Kontrolne stanice na ruskom Dalekom istoku za sada pokazju normalno stanje nivoa radijacije, a Putin je dodao da ruska teritorija nije ugrožena.

Šef ruskog ekspertskog tima za reagovanje na krizu u Japanu Aleksander Lokšin izjavio je da se "ne očekuje veliko širenje radijacije" sa sjeveroistoka Japana.

Putin je rekao da Rusija neće promijeniti ambiciozni plan o gradnji nekoliko desetina atomskih centrala u narednim decenijama, a predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je zvaničnicima da povećaju isporuke energenata Japanu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nema indikacija da se u reaktorima Fukušime dogodilo topljenje nuklearnig goriva, iako su ranije stigli izvještaji da su gorive šipke u jednom reaktoru ostale izvan vode poslije otkazivanja sistema za hlađenje.