Svijet
0

Makedonski novinari napustili konferenciju za novinare glavnog tajnika NATO-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makedonski novinari koji prate samit čelnika NATO-a u Bukureštu u četvrtak su u znak protesta napustili konferenciju za novinare na kojoj je glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer objavio da njihova zemlja nije dobila pozivnicu za članstvo.

Nakon što je Scheffer objavio da je NATO donio odluku o upućivanju pozivnice Hrvatskoj i Albaniji, a da je Makedonija izostavljena zbog protivljenja Grčke, skupina od petnaestak makedonskih novinara ustala je sa svojih mjesta u sredini dvorane, krenula prema govornici i prošla ispred Scheffera pokazajući palac dolje i demonstrativno napustila konferenciju za novinare.

I makedonsko državno izaslanstvo koje su predvodili predsjednik Branko Crvenkovski i premijer Nikola Gruevski odlučilo je također napustiti samit u znak protesta jer mu je uskraćeno članstvo u Savezu.

Ministar vanjskih poslova Antonio Milošovski novinarima je rekao da 90 posto makedonskog naroda snažno podržava članstvo zemlje u Savezu te da smatra kako bi dužnosnici trebali pokazati svoju solidarnost.

Između Makedonije i susjedne Grčke postoje razmirice oko službenog naziva makedonske države.

Grčka ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i tvrdi kako insistiranje bivše jugoslavenske republike da se zove Makedonija podrazumijeva njezine teritorijalne težnje.

Iz NATO-a su Makedoncima poručili, prenosi Hina, kako će se moći pridružiti Savezu čim se spor oko naziva riješe.