Svijet
0

Makedonska policija u akciji uhićenja odbjeglih kosovskih zatvorenika

FENA
Makedonska policija poduzela je u srijedu ujutro u šarplaninskom selu Brodec, u blizini Tetova, gradića blizu granice s Kosovom, akciju uhićenja skupine Albanaca koju predvodi odbjegli zatvorenik s Kosova, javio je makedonski radio.

Radio, pozivajući se na neslužbene izvore, javlja kako je riječ o naoružanoj skupini koju predvodi Lirim Jakupi, koji je nedavno pobjegao iz kosovskog zatvora Dubrava te da je tijekom akcije došlo do razmjene vatre s obiju strana. Naoružana skupina navodno je potom pobjegla iz sela.

U sukobu nema poginulih i ranjenih policajaca, a sumnja se da je netko iz naoružane skupine stradao, navodi se u radijskom izvješću. U njemu se dodaje da je KFOR s kosovske strane pojačao nadzor granice s Makedonijom. Akcija uhićenja odbjeglih zatvorenika i dalje je u tijeku.

Lirim Jakupi pobjegao je početkom jeseni sa skupinom zatvorenika iz zatvora na Kosovu. Jedan od njih Džavid Morina, nedavno je ubijen u tetovskom selu Odri, u oružanom sukobu s drugom albanskom skupinom.

U selima na Šar planini i duž granice Makedonije s Kosovom počeli su prvi oružani sukobi albanskih pobunjenika s makedonskim oružanim snagama 2001. godine, koji su nakon višemjesečnih diplomatskih napora zapadnih zemalja okončani Ohridskim sporazumom.