Svijet
0

Makedonija propustila stotine izbjeglica da uđu u zemlju

FENA
Stotine izbjeglica i migranata pušteno je u petak da uđu u Makedoniju iz Grčke, javlja izvještač Reutersa s lica mjesta, samo nekoliko sati nakon što je policija pokušala da im spreči prolazak koristeći suzavac i šok bombe.

"Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao", rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nešto ranije je saopćilo da će dopustiti ulazak ograničenom broju "ugroženih" migranata.

"Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije je dopušten ulazak u Makedoniju i njima će biti osigurana pomoć u skladu s mogućnostima države - navodi se u saopćenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima. Za razliku od prethodnih dana kada su izdavane potvrde za više od 1.300 stranih državljana na dnevnom nivou, u posljednja 24 sata taj broj je višestruko manji", objavio je makedonski portal Plusinfo.

U periodu od 24 sata izdata je ukupno 181 potvrda stranim državljanima od kojih su njih 148 Sirijci. Jučer su mobilne ekipe Crvenog krsta ukazale prvu pomoć za oko 125 osoba među kojima je bilo i 16 trudnica. Intervenirano je samo u Tabanovcu, a od 17 sati distribuirano je 120 flaša vode, 17 paketa hrane, 15 higijenskih paketa za žene, 15 higijenskih paketa za muškarce, 80 pelena, osam ćebadi i 15 paketa za bebe, prenosi Tanjug.