Svijet
1

Makarevićev projekt "Be fair, be just" podsjeća na pešavarske žrtve

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Projekt nazvan "Be fair, be just" (Budi fer, budi pravedan) koji je realizirao ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević, a tiče se masakra u Pešavaru kada je 16. decembra 2014. godine ubijeno 130-oro djece i 12 odraslih osoba, ove godine emitiran je na TV kućama da bi se podsjetilo na godišnjicu tog gnusnog čina.

Počinili su ga talibani koji su se preobukli u pakistanske vojnike smatrajući to osvetom zbog ofanzive pakistanske armije na sjeverozapadu zemlje, tačnije u pokrajini Sjeverni Vazitistan gdje je pakistanska armija uspjela za kratko vrijeme pokazati zapažene uspjehe.

Makarević je prošle godine bio ogorčen zbog odnosa svjetskih medija prema tom napadu koji su samo izvijestili o događaju, a potom su danima izvještavali o napadu na redakciju francuskog lista "Charlie Hebdo" koji se odigrao 7. januara 2015. godine.

"Kao ambasador BiH osjetio sam se pozvan, prije svega zbog onoga što smo mi preživjeli, da takav način ignoriranja i neadekvatnog odnosa prema žrtvama ne može biti toleriran. Niko od zapadnih diplomata nije htio odati počast tim žrtvama", ispričao je danas za Fenu Makarević.

Bh. ambasador u Pakistanu bio je prvi diplomat koji je 15. januara 2015. godine odao počast pešavarskim žrtvama. Otišao je u škole i razgovarao s preživjelim đacima, s roditeljima koji su izgubili djecu i preživjelim nastavnicima te s ranjenom djecom u tom napadu.

"Djecu su tada ubijali jedno po jedno te su se neki skrivali ispod klupa, a već 15. januara išli u školu jer je takav odnos prema životu i smrti u Pakistanu", dodao je Makarević.

Iako je odmah poslije toga upozoravao da odnos svjetskih medija prema tim žrtvama nije dobar, to nije imalo odjeka te je ambasador odlučio snimiti pjesmu prema tekstu Paula McCartneyja iz 1965. godine, obradivši je s pakistanskim muzičarima i instrumentima.

Projekt je nazvan "Be fair, be just" (Budi fer, budi pravedan) i imao je odjeka u javnosti te je nakon četiri mjeseca pregovaranja 30-ak diplomata iz različitih država posjetilo mjesto stradanja.

Također, ispričao je Makarević, primijetio je da su se ljudi počeli služiti instrumentom i muzikom kako bi poslali poruke koje žele, a muzika i nije ništa drugo nego instrument kako se približiti ljudskim srcima čime suptilna poruka ostaje u njima.

Podvukao je da pomoć Pakistana za BiH nikada nije izostala. Tako je u vrijeme nezapamćenog potopa u gradovima BiH ova država poslala 14 tona pomoći u multimilionskoj vrijednosti i uplatila milijardu američkih dolara.

Stoga je ovakav projekat bio način, mišljenja je Makaravić, da BiH, ukoliko ne može novčano, zahvali Pakistanu.