FBI
0

Major Hasan u masakru nije imao saučesnike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
FBI je saopćio da major američke vojske Nidal Hasan, osumnjičen da je u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu ubio 13 osoba, nije dio "šire terorističke zavjere".

FBI je uočio majora Hasana u decembru prošle godine u okviru nevezane istrage Zajedničke radne grupe za borbu protiv terorizma, ali nije izazvao zabrinutost.

Istražitelji su saopćili da su njegove komunikacije s drugom osobom bile u skladu s njegovim poslom vojnog psihijatra.

Major Hasan je zadržan u bolnici ali je pri svijesti nakon što je policija pucala u njega tokom njegovog napada prošle sedmice. Trinaest osoba je ubijeno i još 29 ranjeno tokom pucnjave u bazi Fort Hood u Teksasu u četvrtak.

FBI je saopćio kako "nema nikakve informacije koja ukazuje da je major Hasan imao bilo kakve saučesnike ili je dio šire terorističke urote".

Biro nije imenovao osobu s kojom je major Hasan komunicirao i nije potvrdio izvještaje da je to bio radikalni imam koji živi u Jemenu.

Sadržaj komunikacije majora Hasana i drugog pojedinca ocijenjen je kao "sukladan istraživanjima koje je izvodio major Hasan u svojoj poziciji psihijatra u Medicinskom centru Walter Reed" u Washingtonu, javio je u utorak BBC.