Italija
0

Majke se bore za slobodu dojenja

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Žene se često osjećaju neugodno kada doje u javnosti. Ove sedmice, 100 žena u Rimu održale su tzv. protest dojilja kako bi se suočili sa stigmatizacijom žena koje doje na ulici.

Protestvujući protiv društvenih stavova koji osuđuju dojenje u javnosti u Italiji, više od 100 majki se okupilo u Rimu kako bi javnosti skrenule pažnju na ovaj problem.

“Ljudi i dalje osuđuju žene dojilje, ali moraju naučiti da dojka nije samo seksualni objekat”, izjavila je predsjednica udruženja “Salvamamme” (“Spasite majke”), Grazia Passeri. Ova organizacija promovira prava majki i trenutno vodi kampanju sa sloganom “Dojit ću tamo gdje meni odgovara”.

Iskazavši ironiju time da talijanska televizija prikazuje žene oskudno odjevene, Passeri je dodala: “Smiješno je da voditeljice mogu pokazivati grudi, a majke ne mogu”.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala dojenje “idealnim načinom pružanja hranjivih namirnica potrebnih za zdravlje i razvoj djece”, mnoge društvene zajednice i dalje osjećaju gađenje kada vide ženu kako doji u javnosti.

U Engleskoj je dojenje u javnosti zakonski kažnjivo. Ipak, ovo će se uskoro promijeniti jer se vlasti nadaju da će nove zakone izglasati do kraja godine.

“Namjeravamo pojasniti da nije prihvatljivo da žene koje doje djecu treba izbaciti iz restorana, galerija i drugih javnih mjesta”, izjavila je Harriet Harman, vođa organizacije House of Commons.

Sličan protest dojilja se održao u novembru 2006. godine na 31 aerodromu u Americi, kada su majke odlučile protestvovati jer je stjuardesa izbacila iz aviona izbacila putnicu koja je dojila kćerku, izvještava Spiegel.