Otkriva knjiga "Norveška tragedija"
0

Majka Breivika zlostavljala još kao dječaka

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Norveškog masovnog ubicu Andersa Breivika majka je kao četvorogodišnjaka izlagala seksulanim sadržajima, tukla i često mu govorila da žali što se ikad i rodio, navodi se u izvještaju dječijeg psihologa, koji su objavljeni u novoj knjizi pod nazivom "Norveška tragedija".

"Ona ga je vidjela kao odraslu osobu, iako je bio vrlo mali. Plašila se da će napadati ljude", rekao je autor knjige Aage Borchgrevink.

U izvještajima psihologa navodi se i da je Breivikova majka Wenche još dok je bio sasvim mali smatrala da je njen sin "agresivan, hiperaktivan i opsjednut".

"Majka i Anders spavali su zajedno u istom krevetu, uz veoma blizak tjelesni kontakt", navode psiholozi iz norveškog Centra za dječiju i omladinsku psihijatriju (SSBU), u kojem su Breivik i njegova majka proveli nekoliko sedmica 1983. godine.

Komšije su tada bile veoma zabrinute zbog njenog nepristojnog seksualnog ponašanja.

Borchgrevink navodi da su tokom policijske istrage komšije govorile da su bili šokirani majčinim jezikom.

On ističe da je u stanu Breivika bilo dosta svađa, kao i seksualnih aktivnosti i u prisustvu djece.

Pisac Borchgrevink suočio se sa nizom kritika u Norveškoj zbog odluke da objavi dijelove izvještaja i neki ga čak optužuju da je narušio privatnost Breivikove majke, koja je primljena na odjeljenje psihijatrije dan nakon što je njen sin u bombaškom i oružanom napadu ubio 77 osoba u julu 2011. godine.

Breivik je u augustu osuđen na 21 godinu zatvora zbog napada za koje je rekao da su bili "neophodni" kako bi alarmirao Norvešku zbog prijetnje od islamske imigracije.