Svijet
0

Maji Karabeg nagrada Bosana za najvećeg humanistu

FENA
Maji Karabeg večeras će se na petom humanitarnom događaju Fondacije Bosana u Los Angelesu, dodijeliti nagrada za "Najvećeg humanistu", koja se prvu put uručuje na ovom događaju.
Karabeg će primiti sklupturu "The Hand“ ("Ruka“), koju je posebno za ovu namjenu izradila međunarodno priznata umjetnica Edina Selesković.

Maja Karabeg ocijenjena je za najvećeg humanistu koji je pomogao Bosni, a isto tako pomaže na relaciji BiH i njene dijaspore.

Uoči večerašnjeg događaja predsjednica Fondacije Bosana Senita Slipac očekuje da će više od 200 zvanica donirati novca probližno kao i prošle godine kada je sakupljeno 35.000 dolara.

Ovim povodom, u Los Angelesu prvi put boravi studentica druge godine Ekonomskog fakulteta u Bihaću Nađa Kasumović, koja je pobijedila na takmičenju za najbolji esej o temi „Kako riješiti nezaposlenost mladih u BiH?“.

"Meni ova nagrada mnogo znači i ona je potvrda onog što nas svakodnevno u Bosani uče, a to je da se trud i rad isplate i da uvijek treba vjerovati u sebe", istakla je za Fenu Kasumović.

Na adresu Bosana fondacije ove godine pristiglo je više od stotinu prijava za Konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima s područja Bosne i Hercegovine u akademskoj 2013./2014. godini, zbog čega Komisija za dodjelu stipendija, kaže Slipac, nije imala jednostavan zadatak.

"Potpunu stipendiju dobili su studenti Dino Alimanović, Majda Ferizović i Selma Kurtanović, a dobitnici djelimične stipendije su Adnan Hodžić, Brankica Drašković, Edis Isić, Ivana Nikić, Selma Selman i Svjetlana Popović", kazala je predsjednica Fondacije Bosana, ističući uvjerenje da će ovi studenti svojim trudom i zalaganjem opravdati ukazano povjerenje.

Studentima koji nisu ušli u uži izbor, Slipac je poželila više sreće drugi put uz nadu da će se prijaviti na konkurse Bosana fondacije u budućnosti.

Bosana fondacija iz Los Angelesa je zvanično registrirana 2010. godine, a u maju 2010. organizirala je prvi veliki dobrotvorni koncert radi prikupljanja novčanih sredstava za projekt stipendiranja studenata bez roditelja i marginaliziranih iz Bosne i Hercegovine, koji imaju želju, ali ne i mogućnosti da nastave svoje obrazovanje.

Cilj ove fondacije jest da pomogne djeci i mladima u Bosni i Hercegovini, poboljša njihovo ekonomsko i socijalno stanje obrazovanjem te da pomogne mladima da se pripreme za zapošljavanje.

Bosana fondacija omogućava pristup školovanju studentima koji inače ne bi mogli nastaviti svoje obrazovanje, da bi isti ti studenti u budućnosti ostvarili svoje ciljeve, inspirirali druge, ali i pružili pomoć onima koji se nađu u sličnoj situaciji.