Svijet
0

Maj težak mjesec za američku vojsku u Iraku

FENA
Američka vojska je saopćila da je mjesec maj u Iraku bio "težak" za američke vojnike jer ih je poginulo najmanje 113, što je najsmrtonosniji bilans u 2007. godini.

"Bio je to težak mjesec" priznao je u srijedu general Perry Wiggins, pomoćnik direktora za regionalne operacije u američkoj međuvojnoj komandi, na konferenciji za štampu u Pentagonu, prenio je AFP.

General Wiggins je ovaj krvavi bilans žrtava objasnio strategijom koju je SAD usvojio početkom godine, a čiji je prioritet da zaustavi eskalaciju nasilja u Bagdadu uz pomoć američkog vojnog pojačanja.

"Idemo na mjesta na koja ranije nismo išli", kazao je general Wiggins. "Više se sukobljavamo s neprijateljima", dodao je on.

U srijedu su dva vojnika iz višenacionalnih snaga ubijena dok su pješke patrolirala, saopćila je američka vojska u Bagdadu ne navodeći mjesto napada.

Još je jedan vojnik poginuo u utorak u Bagdadu i time je broj američkih vojnika poginulih u maju narastao na 116.

Najsmrtonosniji mjesec za američku vojsku bio je novembar 2004. kada je poginulo 137 američkih vojnika.

Istovremeno je američka vojska u četvrtak objavila da je uhapsila šefa policije u okrugu Hit zbog optužbi za ubistvo i korupciju kao i njegovog brata i 14 tjelohranitelja.

"Šefa policije okruga Hit Hamida Ibrahima Jazaa kao i njegovog brata te 14 tjelohranitelja uhapsile su koalicijske snage 29. maja u Hitu", objavila je vojska.

U saopćenju se dodaje da su ta "hapšenja rezultat istrage o ubistvu, korupciji i zločinima protiv iračkog naroda".